Kamroq shakar iste’mol qilish uchun 5 sabab

Shakar mavzusi hozir dolzarb mavzuga
aylanib qoldi. Shakar tanqisligi
va shakarga uzun navbatlarni paydo
bo’lgani sababli ko’pchiligimiz uni kamroq
iste’mol qilishga majbur bo’lmoqdamiz.
Lekin shakarni kamroq iste’mol qilish
uchun bundan muhimroq bo’lgan
sabablar bor. Bu maqolamizda shu
sabablardan beshtasini tanladik.

1. Shakarning hech qanday ozuqaviy
qiymati yo’q va u tishlarimiz uchun zararli

Buni ko’pchiligimiz bilsak-da, yana
ta’kidlab o’tishni maqul ko’rdik. Shakar
kaloriyaga boy bo’lgani bilan uning
organizmimiz uchun hech qanday
ozuqaviy qiymati yo’q. Bunday
kaloriyalarga ‘bo’sh kaloriya’ deyiladi.
Shakarda na oqsil, na minerallar va na
vitaminlar mavjud. Agar biz energiyamizni
10-20 foyizini shakardan oladigan bo’lsak
bu ozuqaviy tanqislikka olib kelishi
mumkin.

Undan tashqari shakar tishimizdagi zararli
bakterialar uchun oson hazm bo’ladigan
energiya manbai hisoblanadi. Shu sababli
bizga bolaligimizdan shakar va
shirinliklarni kamroq iste’mol qilishni
ta’kidlab kelishadi.

2. Shakarda fruktoza miqdori ko’p va u
jigarga zararli

Shakarning zararlarini yaxshiroq bilish
uchun uning tarkibini bilish kerak bo’ladi.
Shakar ovqat hazm qilish tizimidan o’tib
qonimizga so’rilishidan oldin fruktoza va
glyukozaga parchalanadi.

Glyukoza – barcha tirik
mavjudodlarda bor bo’lib agar
organizmimiz uni kerakli miqdorda
ozuqalardan olmasa o’zi ishlab
chiqarish qobiliyatiga ega.

Fruktoza – glyukozadan farqli o’laroq
organizmimiz fruktozani ishlab
chiqarmaydi. Bunga sabab bizda unga
fiziologik ehtiyoj yo’qligi.

Glyukozaning o’ziga xos jihati u jigar
orqali parchalanib, ishlov beriladi. Agar oz
miqdorda fruktoza iste’mol qilsak buni
hech qanday zarari yo’q, u glyukogenlarga
aylantirilib jigarimizda saqlanib turadi.
Ammo glyukogenlar miqdori ko’payib
ketgan vaqtda jigarimiz uni yog’ga
aylantiradi va bu yog’ jigarimiz atrofida
yig’iladi. Bu esa o’z navbatida jigar
kasalliklariga olib keladi.

Shu narsani ta’kidlab o’tishimiz kerakki bu
jihatlar me’va orqali olinadigan fruktozaga
tegishli emas. Me’va orqali me’yoridan
ortiq fruktoza iste’mol qilish jismonan
imkonsiz.

Yana ta’kidlab o’tilishi kerak bo’lgan narsa,
har bir odamning organizmi shakarga
chidamlilik darajasi bo’yicha turlicha
bo’ladi. Sog’lom va faol insonlar uncha faol
bo’lmagan insonlarga nisbatan shakarga
chidamliroqdirlar.

3. Shakar hujayralarning
insulinga nisbatan
bo’lgan chidamliligini
oshiradi va bu qandli
diabedga yo’l ochadi

Insulin sog’lig’imiz uchun juda muhim
gormon hisoblanadi. U glyukozaning
qonimizdan xujayralarga kirishini
ta’minlaydi va hujayralarga yog’ning
o’rniga glyukozani yoqish kerakligini
bildirib turadi. Qonda yuqori miqdorda
glyukoza bo’lishi juda zararli bo’lib qandli
diabed bilan kasallanganlarda ko’rish
qobiliyatining pasayishi va bosha
qiyinchiliklarga sabab bo’ladi.
Shakarning zararli tarafi shunda-ki,
hujayralar insulin gormoni buyruqlarini
bajarmay qo’yadi va insulinga bepisand
bo’la boshlaydi. Bu o’z navbatida ko’plab
qon va yurak kasalliklariga yo’l ochib
beradi.

4. Hujayralarnig insulinga
chidamliligi II-tur
diabedga olib keladi

Hujayralarimiz insulinga chidamli
bo’lgandan keyin beta hujayralar ko’proq
insulin ishlab chiqara boshlaydilar, chunki
qonda shakar miqdorining ko’payib
ketishi juda zararlidir.

Lekin hujayralar insulinga qarshilik qilishi
kuchayib borgan sari beta hujayralar
shakar miqdorini kamaytirish uchun
kerakli miqdorda insulin ishlab chiqara
olmay qoladilar. Natijada qonda shakar
miqdori ko’tarilib ketib II turdagi diabetga
olib keladi.

5. Shakar alkogol va
narkotik moddalari
singari o’ziga bog’liqlik
uyg’otadi

Sprtli ichimliklar va narkotik moddalari
iste’moli miyyada dopamin moddasini
ishlab chiqarilishi sababli ularni iste’mol
qilganlarda bog’liqlik paydo bo’ladi.

Shu yilning boshida olimlar shakar istemoli
ham yuqori miqdorda dopamin moddasi
ishlab chiqarilishiga olib keladi va
odamlarda shakarga nisbatan bog’liqlik
paydo bo’lishiga sabab bo’ladi degan ilmiy
fikrni bildirishdi.

Категория: Foydali maslaxatlar | Просмотров: 22 | Добавил: Ganisher | Теги: Kamroq shakar iste’mol qilish uchun
«Betakror.Uz» telegram каналига қўшилинг ва энг сўнгги янгиликлардан хабардор бўлинг!

Поделиться

АВТОРИЗАЦИЯ НА САЙТЕ